Opschorting handhaving Wet DBA opnieuw verlengd tot 1 januari 2020

Het zit het kabinet niet mee. Met de beste bedoelingen voor de ZZP’ ers werd de VAR (Verklaring Arbeids Relatie) omgezet tot de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in mei 2016.

De VAR had als doel om aan te tonen dat de Belastingdienst jou ziet als zzper of freelancer zodat de opdrachtgever geen loonheffing hoeft af te dragen. Omdat in de ogen van het kabinet deze regeling schijnzekerheid opleverde werd besloten tot de Wet Deregulering Beoordeling Arbeids Relatie (DBA). Dit zou alles oplossen en schijnzelfstandigheid voorkomen!

Doos van Pandora

ZZper en opdrachtgever: samen verantwoordelijk door een zogenaamd modelcontract te ondertekenen waarin de arbeidsverhouding word vastgelegd. Die modelovereenkomst kon van de Belastingdienst site gedownload worden. Een groter karwei dan gedacht werd en de invoering leverde veel problemen op.

2020

Om iedereen te laten wennen en te leren werken met deze modelovereenkomsten heeft het kabinet besloten om eerst tot 1 mei 2020 niet te handhaven en derhalve  achteraf geen boetes op te leggen als blijkt dat er toch sprake was van een dienstverband.

Kwaadwilligen

Uitgesloten zijn kwaadwilligen en ernstige gevallen. Hiermee komt de Belastingdienst tegemoet aan de onvrede over mogelijke schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De Belastingdienst moet echter wel de navolgende drie criteria, opvolgend, bewijzen:

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid

Per saldo is er klaarblijkelijk veel onzekerheid bij de bedenkers van deze wet en zijn er nog te veel losse eindjes. ’T Geeft freelancers en opdrachtgevers in ieder geval de ruimte om hun afspraken goed te regelen.