Iedereen die bezwaar heeft gemaakt tegen de box 3-heffing over de jaren 2017 – 2020 ontvangt in de komende weken een brief van de Belastingdienst waarin staat op welke wijze zij herstel ontvangen. Dit ontvangen zij voor 4 augustus en daarmee loopt de hersteloperatie volgens planning schrijft de Belastingdienst. In de afgelopen tijd…
Nieuwsarchief
Wijzigingen in het arbeidsrecht vanaf augustus 2022
Vanaf 1 augustus 2022 treedt de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in werking, die als doel heeft de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren. Ook hebben werkende ouders vanaf 2 augustus recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden Zowel de Tweede als Eerste Kamer hebben inmiddels ingestemd met het…
Kabinet komt met maatregelen tegen arbeidsmarktkrapte
Minister Van Gennip (SZW) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregelen die het kabinet wil nemen tegen de arbeidsmarktkrapte. Er is sprake van uitzonderlijke krapte op de arbeidsmarkt in een groot aantal sectoren, in Nederland en ook in Europa. Een krapte die niet zomaar zal verdwijnen of eenvoudig kan worden opgelost. Daarom werkt…
Stagiair of werknemer
De gemiddelde werkgever die een stageovereenkomst met een stagiair sluit, gaat ervan uit dat alles daarmee juridisch geregeld is. Maar onlangs bleek uit een uitspraak van de Rechtbank Den Haag dat dit niet altijd opgaat en er toch sprake is van een arbeidsovereenkomst. Een stage is een ideale kans om op laagdrempelige wijze kennis…
Bijtelling fiets en auto van de zaak: drie verschillen
De bijtelling voor de fiets van de zaak lijkt wel wat op de bijtelling voor de auto van de zaak maar schijn bedriegt. Drie belangrijke verschillen. De bijtelling voor de fiets van de zaak staat pas relatief kort in de wet: sinds 1 januari 2020. Dit betekent dat het privégebruik van de…
Nieuwe wetten na 1 juli 2022
Hieronder hebben we een aantal wetten verzameld die na 1 juli in zullen gaan. Werkgever zorgt voor heldere arbeidsvoorwaarden (1 augustus 2022) Werkgevers moeten zorgen voor heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat: de informatieplicht naar je medewerkers wordt uitgebreid. Zo moet je hen per 1 augustus schriftelijk informeren over de duur en voorwaarden…
EU-akkoord minimumloon
Het kabinet is tevreden met de nieuwe regels voor het minimumloon in de Europese Unie, maar benadrukt dat Nederland zelf over de hoogte daarvan blijft gaan. Het dinsdag gesloten EU-akkoord verplicht niet om het te verhogen naar 14 euro, zoals onder meer de FNV vraagt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. …
Verbod tabaksreclame in winkels
Per 1 juli wijzigt de Tabaks- en rookwarenwet. Vanaf die datum mag je geen reclame meer maken in de winkel voor onder andere tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids. Dat geldt ook voor reclame aan de gevel en in de etalage. Uitgezonderde speciaalzaken Alleen bedrijven die uitgezonderd zijn van het uitstalverbod mogen nog reclame maken ín…
Btw op energie naar 9%
Door de hoge gasprijs in Nederland, heeft de overheid besloten de energiebelasting te verlagen. De btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) gaat omlaag: van 21 naar 9%. Deze btw-verlaging op energie duurt naar verwachting tot en met 31 december 2022. De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.* Bron: KVK
Werkruimte van de ondernemer
Als een werkruimte niet is geëtiketteerd als ondernemingsvermogen, zijn de kosten en lasten van deze ruimte alleen onder strenge voorwaarden aftrekbaar. Vermogensetikettering van de werkruimte Veel ondernemers verrichten werkzaamheden voor hun onderneming in een werkruimte binnen hun (eigen) woning. Hoewel in beginsel de kosten van de onderneming voor de IB-ondernemer aftrekbaar zijn, is dat…