Door een fout in een rekenprogramma hebben 155.500 mensen gezamenlijk bijna € 30 miljoen te veel invorderingsrente betaald. De rekenfout zat tussen 2013 en 2021 in de software van de Belastingdienst. Dit schrijft RTL nieuws. De fout kwam in 2021 aan het licht toen een belastingplichtige bezwaar maakte dat de invorderingsrente niet klopte. “Bij behandeling van…
Nieuwsarchief
CPB: fiscale steun schiet doel voorbij en helpt mkb nauwelijks
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen en kan beter worden afgeschaft. De vennootschapsbelasting is de belasting die bv’s, nv’s en vergelijkbare bedrijven betalen over hun winst. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) sluit de regeling niet aan bij problemen van het…
Ministerie van Financiën publiceert belangrijkste wijzigingen belastingen 2025
De Eerste Kamer heeft op 17 december jl. ingestemd met de wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2025. Vooruitlopend op goedkeuring door de Koning en publicatie van de wetten, geeft het ministerie van Financiën alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen per 2025. De Belastingdienst gaat, zoals al langer bekend is,…
Lonen: Wetswijzigingen per 1 januari 2025
Klik hier om de afbeelding te vergroten
Geleidelijke handhaving schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst gaat de boetes voor het inzetten van schijnzelfstandigen in 2025 uitstellen. Dit hebben zij besloten op een verzoek van de Tweede Kamer voor een geleidelijke invoering van volledige handhaving. De Belastingdienst liet dit weten in het Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2025 die 18 december is gepubliceerd. Handhaven schijnzelfstandigheid Per 1 januari 2025 gaat…
Zzp, ja of nee? Voorbeelden uit de praktijk: wel of geen loondienst?
Zzp, ja of nee? Om je een idee te geven wanneer sprake is van loondienst of een zzp’er, is op rijksvoverheid.nl een aantal voorbeelden gepubliceerd. Vier voorbeelden op een rij. Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of sprake is van loondienst of zzp. Dit kan per situatie verschillen en hangt af van hoe…
Een op zeven zzp’ers raakt opdrachtgevers kwijt door wet DBA
Bijna een op de zeven zzp’ers verwacht opdrachtgevers kwijt te raken door de handhaving van de wet DBA vanaf 2025. Een op de twaalf zelfstandig ondernemers verwacht om deze reden zelfs te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl onder vierhonderd zzp’ers. Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers…
Tijdelijke subsidie om werknemers meer uren te laten werken
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari tot en met 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor projecten om werknemers meer uren te laten werken. Dat staat in de subsidieregeling Meer uren werkt (Tijdelijke subsidieregeling onderzoek interventies ter uitbreiding arbeidstijd), die op 13 november is gepubliceerd. Met de tijdelijke subsidie wil het…
Rechtbank oordeelt dat belastingrente van 8% moet worden verlaagd naar 4%
Rechtbank Noord-Nederland heeft op 7 november 2024 uitspraak gedaan in een zaak van Meijburg & Co over de belastingrente die is berekend op een aanslag vennootschapsbelasting voor het jaar 2021. Het rentepercentage bedroeg 8%. De rechtbank heeft geoordeeld dat de hoogte van deze rente in strijd is met het evenredigheidsbeginsel en moet worden gesteld…
Bijna helft van zzp’ers heeft ‘pensioenspijt’
Bijna de helft (44 procent) van de zzp’ers heeft spijt dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. Twee derde (64 procent) heeft het gevoel dat hun pensioen niet goed is geregeld. Ondanks verbeterde mogelijkheden voor zzp’ers om hun pensioen goed te regelen, geven veel zelfstandigen aan dat pensioenopbouw vaak niet de prioriteit krijgt…