Overnamemarkt veert op

De Nederlandse overnamemarkt is zich aan het herstellen. In de eerste helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met dertien procent. De gemiddelde verkooprijs van een mkb-bedrijf bleef met 4,65 keer de brutowinst nagenoeg gelijk.

Dat is een van de uitkomsten van de Overname Barometer, een periodiek onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 274 Nederlandse fusie- en Overname-advieskantoren, die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Meer kleine en grote bedrijven

Vergeleken met het tweede halfjaar van 2022 werden in de eerste helft van 2023 vooral meer kleinere bedrijven en grote bedrijven verkocht. Het aandeel aan transacties van bedrijven met een dealwaarde tussen de 2,5 en 10 miljoen euro daalde echter van 30 naar 24 procent.

De gemiddelde verkoopprijzen bleven de afgelopen zes maanden nagenoeg gelijk: gemiddeld werd voor een mkb-bedrijf 4,7 keer de brutowinst betaald, een daling van één procent.

De oplopende rente heeft de afgelopen zes maanden wel een negatieve impact gehad op de beschikbaarheid van bankfinanciering.  Vergeleken met de tweede helft van 2022 is het aandeel aan overnametransacties dat door een bank werd gefinancierd, gedaald van 51 naar 43 procent. Brookz noemt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Vooruitzichten

In het verlengde van de zich herstellende overnamemarkt is ook de opdrachtenportefeuille bij betrokken advieskantoren goed gevuld en zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van 2023 gematigd positief.

Bijna 80 procent van de ondervraagde adviseurs geeft aan dat het aantal opdrachten in hun portefeuille gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen, slechts bij elf procent van de adviseurs is het aantal opdrachten afgenomen. Meer dan zeventig procent van de adviseurs is optimistisch over de vooruitzichten voor de komende zes maanden.