‘Kleine bedrijven grijpen door geldgebrek naast groene subsidie’

 

Kleine bedrijven profiteren nauwelijks van subsidies voor verduurzaming. Subsidieregelingen zijn moeilijk te doorgronden en financieel onaantrekkelijk. Grotere ondernemers maken wel gebruik van subsidieregelingen.

Dat schrijft het FD, op basis van de Kleinbedrijf Index, een onderzoek van de Hogeschool Utrecht en microfinancier Qredits onder 1100 kleinere ondernemers. Volgens de krant wil zo’n zestig procent van de ondernemers met maximaal vijf medewerkers graag investeren in energiebesparing. Maar twee derde laat zich daarbij weerhouden door geldgebrek.

In totaal is er bijna tien miljard euro aan subsidies beschikbaar, maar “ondernemers krijgen het geld van de subsidie pas achteraf”, stelt HU-lector Lex van Teeffelen tegenover het FD. “Dus moeten ze de investering voorfinancieren. Dat kan lang niet iedereen betalen.” MKB-Nederland wijst op de kosten van bedrijven die door de oplopende lonen, rente en energieprijzen flink zijn gestegen.

Bureaucratie

Maar vijf procent van de kleinere ondernemers vroeg afgelopen jaar een bijdrage aan voor duurzame investeringen, aldus het onderzoek. Voor komend jaar verwacht niet meer dan zeven procent van de kleine ondernemers een aanvraag in te dienen, aldus het FD. Naast het zelf moeten voorschieten, zit ook de bureaucratie veelal in de weg.
Volgens Qredits hebben alle instanties (rijk, provincie en gemeente) eigen regelingen, waardoor veel ondernemers niet weten waar of bij wie zij zich moeten melden. Ook ondernemersorganisatie ONL erkent nauwelijks wijs te kunnen worden uit alle regelingen.

Grotere ondernemingen profiteren wel van de verschillende subsidieregelingen; enerzijds omdat ze wel vaak zaken kunnen voorfinancieren en ook kunnen ze beter hun weg vinden in “het bureaucratische oerwoud”, aldus het FD. Het ministerie van Economische Zaken geeft toe dat de regelgeving vaak ondoorzichtig is.

Bron: FD/Qredits