3 Artikelen inzake zzp’ers

 

 

 

Opdrachtgevers willen zzp’er verantwoordelijk maken voor naheffingen

Zzp’ers treffen steeds vaker clausules aan in hun contracten, waarin opdrachtgevers mogelijke naheffingen en andere financiële risico’s doorschuiven naar de zzp’er zelf.
Dat meldt NOS Nieuws. Mogelijke boetes en naheffingen worden zo naar de zzp’er doorgeschoven, terwijl dat juridisch gezien niet zomaar mag, aldus een arbeidsrechtjurist tegenover de NOS.

Vanwege de strengere handhaving van de Wet DBA voegen opdrachtgevers clausules toe aan contracten met zzp’ers, om die verantwoordelijk te maken voor mogelijke naheffingen en boetes die opdrachtgevers kunnen krijgen, als sprake is van schijnzelfstandigheid.Volgens de NOS zit schrik er bij sommige zzp’ers goed in door zulke clausules, “want het gaat om bedragen die in potentie kunnen oplopen tot duizenden euro’s”.

Ontwettig

De nieuwszender sprak met verschillende zzp’ers en legde enkele clausules uit hun contracten voor aan de arbeidsrechtjurist. Die meent dat zulke passages mogelijk onwettig zijn. “Want bepalingen die in strijd zijn met de wet, gelden simpelweg niet. Ook niet als de zzp’er zijn handtekening eronder heeft gezet”, zo stelt hij tegenover de nieuwszender.
Volgens de jurist is aanpassing van de arbeidsrelatie de “enige effectieve manier” om schijnzelfstandigheid te voorkomen. “Dat is honderd procent effectiever dan dit soort schijnoplossingen.”
Bron: NOS

Ruim helft zzp’ers bouwt geen pensioen op

Meer dan de helft van de zzp’ers heeft niets geregeld voor hun pensioen. En onder de zzp’ers die wél iets opbouwen voor later, kiest een grote groep voor relatief ongunstige methoden zoals sparen op een reguliere spaarrekening.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 400 zelfstandigen.

Vaak wordt geadviseerd om jaarlijks minimaal tien tot twintig procent van het bruto-inkomen te reserveren voor het pensioen, afhankelijk van het huidige inkomsten- en uitgavenpatroon en de gewenste levensstandaard na pensionering.
Uit het onderzoek blijkt echter dat slechts een vijfde van de zzp’ers meer dan tien procent opzij zet. De grootste groep (55,5 procent) reserveert helemaal niets, terwijl een kwart van de zelfstandigen hooguit tien procent bewaart voor later.

Zzp’ers lopen fiscaal voordeel mis

Bij zelfstandigen die wel iets geregeld hebben voor hun pensioen, gaat het in veel gevallen om sparen op een reguliere spaarrekening. Voor 8,5 procent van de zzp’ers is dit de enige vorm van pensioenopbouw. Nog eens vijftien procent combineert het met beleggen, sparen op een pensioenrekening, een lijfrenteverzekering of aflossen op de hypotheek.

Hoewel sparen laagdrempelig is, kent deze methode belangrijke nadelen. Zo is de inleg niet fiscaal aftrekbaar, wat bij pensioensparen op een geblokkeerde rekening bijvoorbeeld wel het geval is. Ook is het geld vrij opneembaar, wat het verleidelijk maakt om tegenvallers op te vullen met een greep uit het eigen pensioenpotje. Bovendien is het rendement op spaargeld vaak te laag om de inflatie bij te houden. Dat maakt het lastig om een solide pensioenpot op te bouwen.

Wet DBA

In het licht van het onderzoek valt de, inmiddels weer uitgestelde, handhaving van de Wet DBA, bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, te begrijpen. “Veel zelfstandigen werken onder omstandigheden die lijken op loondienst, maar zonder sociale zekerheden zoals pensioenopbouw en een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Zzp’ers die hier zelf niets voor regelen, lopen dus grote risico’s.”
Naast de handhaving op schijnzelfstandigheid is het vooral van belang om échte zzp’ers te wijzen op het belang van pensioenopbouw, benadrukt het platform. Zeker omdat een kwart van de startende zzp’ers pas net van school komt.

Een op de drie zzp’ers zet geen geld opzij voor inkomstenbelasting

Bijna een derde van de zzp’ers houdt geen rekening met de inkomstenbelasting en ziet aan het eind van het jaar wel hoeveel zij moeten betalen. Dat blijkt uit onderzoek.
Sinds 1 maart jl. is het weer mogelijk belastingaangifte te doen. Zelfstandigen zonder personeel moeten zelf zorgen voor de afdracht van hun inkomstenbelasting. Toch zet bijna dertig procent van hen hier geen geld voor opzij.
Dat kan zorgen voor financiële problemen, wanneer zij onverwacht een groot bedrag moeten betalen aan de Belastingdienst. Ongeveer een kwart van de zzp’ers reserveert wel maandelijks een vast percentage van de omzet hiervoor op een aparte spaarrekening.

Ook betaalt bijna een derde van de zzp’ers hun voorlopige aanslag direct vanuit hun inkomen, zodat ze aan het einde van het jaar minder of niets hoeven te betalen. Een kleinere groep (tien procent) vraagt advies aan een boekhouder of accountant om het juiste bedrag te reserveren. Slechts een enkeling maakt gebruik van een boekhoudprogramma dat automatisch berekent en aangeeft hoeveel er opzij moet worden gezet voor de Belastingdienst.

Financieel kwetsbaar

Relatief veel zzp’ers hebben geldzorgen; ruim een kwart ervaart minimaal eens per maand financiële stress. Daarnaast gaf bijna een kwart aan geen spaargeld achter de hand te hebben om tegenvallers op te vangen. Voor hen leidt een tegenvallende belastingaangifte dan ook snel tot problemen.

Om de schade mee te laten vallen, heeft een op de elf zzp’ers wel eens bewust een factuur niet opgegeven bij de belastingaangifte, bleek uit eerder onderzoek. Zelfstandigen doen er daarom goed aan geld opzij te zetten voor de belasting, “in plaats van oogkleppen op te zetten en af te wachten wat de schade is”.

Zzp’ers kunnen daarvoor ook advies inwinnen bij een boekhouder of accountant, of een boekhoudprogramma gebruiken dat het voor je berekent.

Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via 058-2655526 of stuur een mailtje naar info@B360.nl