KvK maakt overzicht van nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 2024

 

Ondernemers hebben vanaf 1 januari 2024 te maken met een aantal nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels. De website van de Kamers van Koophandel, kvk.nl, biedt een praktisch overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers en mkb-ondernemers.

Zo is het wettelijk minimumloon per maand vanaf 1 januari veranderd naar een minimumloon per uur. Het oprichten van een BV kan voortaan ook online gebeuren, met behulp van een videoverbinding met een notaris en digitale ondertekening.

De onbelaste reisvergoeding is op 1 januari omhoog gegaan naar 0,23 euro per kilometer. De mkb-winstvrijstelling is van 14 procent naar 12,7 procent gedaald. De zelfstandigenaftrek is verlaagd van 5.030 euro in 2023 naar 3.750 euro voor dit jaar.

Het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting is eerder dan gedacht verhoogd van 32 naar 34 procent. De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en Doorschuifreling (DSR) zijn voor 2024 versoberd, de regels voor de herinvesteringsreserve (HIR) zijn vanaf dit jaar juist ruimer.

Overzicht

Het overzicht van wijzigingen en nieuwe regels gaat van een verbod op plastic bestek en wegwerpservies in de horeca, tot het van kracht worden van de nieuwe Omgevingswet.

Het KvK-overzicht is handig voor zzp’ers en mkb-ondernemers. Een aantal zaken is recent tevens gemeld door het ministerie van EZK. De NBA publiceerde in november vorig jaar ook de bekende fiscale eindejaarstips.

KvK: ‘Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 2024