TVL terugbetalen? Dat kan op verschillende manieren 

 

Het verwachte omzetverlies toch te hoog ingeschat? Het is een van de redenen waarom een aantal ondernemers (een deel van) de TVL moet terugbetalen. De terugbetaling kan een extra zorg zijn. Daarom biedt de Belastingdienst hier verschillende mogelijkheden voor.

 

Van alle ondernemers die TVL aanvroegen, moet 15% het ontvangen voorschot helemaal (10%) of een deel (5%) terugbetalen. Gaat het om een bedrag van € 500 of minder? Dan scheldt de Belastingdienst dat kwijt. Ze rekenen geen rente over het bedrag dat een ondernemer moet terugbetalen. Dat is ook zo bij een betalingsregeling.

Hoe betalen ondernemers terug?

Van de ondernemers die moeten terugbetalen doet bijna de helft dat in één keer. En zo’n 20% maakt gebruik van de terugbetalingstermijn van 12 of 24 maanden. Minder dan 1% kiest voor een terugbetalingsregeling die kan oplopen tot 5 jaar.
Zo’n 1.150 ondernemers misten tot nu toe één of meerdere terugbetalingstermijnen.

Mogelijkheden terugbetalen

De meeste ondernemers kiezen voor een betalingsregeling van een jaar: zij betalen elke maand een bepaald bedrag terug. Een betaling in 6, 18 of 24 maandelijkse termijnen kan ook. Liever een persoonlijke betalingsregeling? Die bespreekt de Belastingdienst dan met de aanvrager.
Kan iemand het voorschot toch in 1x terugbetalen? Dan raden ze dat altijd aan.

Betalingsregeling aanvragen

Een betalingsregeling is hier online makkelijk aan te vragen. eHerkenning (eH3)of hoger of DigiD is nodig om in te loggen.
Moet iemand voor meer TVL-periodes terugbetalen? Dan volgen de terugbetalingen (en betalingsregelingen) na elkaar. De Belastingdienst kan verschillende periodes namelijk niet met elkaar verrekenen.