Loket open voor achtste periode NOW (januari-maart 2022)

 

Werkgevers die een aanvraag willen doen voor de achtste periode van de NOW-maatregel kunnen vanaf maandag 14 februari terecht bij UWV. Ze kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden januari tot en met maart 2022. Het loket blijft open tot en met woensdag 13 april.

 

De regeling staat open voor werkgevers met een minimaal omzetverlies van 20%. De voorwaarden zijn grotendeels gelijk aan die van de zevende periode NOW. Het vergoedingspercentage blijft 85% en het maximaal op te geven percentage omzetverlies blijft begrensd op 90%. Er is een kleine wijziging in de berekening van de forfaitaire opslag, de opslag voor werkgeverskosten. Dit komt omdat het systeem waarin de loongegevens staan die de basis vormen voor de NOW-tegemoetkoming, de polisadministratie, is gewijzigd per 1 januari. De berekening van de NOW is daaraan aangepast om de vergoeding gelijk te houden. Net als in de zevende periode NOW komen ook nu starters weer in aanmerking voor NOW. Voorwaarde is dat het bedrijf uiterlijk op 1 oktober 2021 is gestart.

UWV betaalt in eerste instantie zoals altijd een voorschot van 80% van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt betaald in drie termijnen. Alle informatie over de achtste periode NOW is te vinden hier op de website van het UWV.

Aanpak schulden

De aanpak van de schulden is volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL het allergrootste probleem: ‘Veel horecabedrijven zijn technisch failliet en hebben geen reserve of vermogen.’ Ook moet de focus op afwikkeling van de steun komen te liggen: veel ondernemers zijn nog steeds bezig met de afwikkeling van de eerste NOW-tranche. Biesheuvel vraagt echter geen kwijtschelding, maar omzetting van de steun in een uitgestelde lening die zonder rente afbetaald kan worden.

(Bron: Taxence)