Betalen met iDEAL mogelijk bij Belastingdienst

 

De Belastingdienst meldt dat het nu ook mogelijk is te betalen met iDEAL vanuit het overzicht ‘betalen en ontvangen’. Deze betaalwijze kan per direct gebruikt worden voor terugbetalingen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, huur-, kinderopvang- en zorgtoeslag en kindgebonden budget. In de komende jaren wordt dit uitgebreid.

Je kunt betalen met iDEAL vanaf het Overzicht betalen en ontvangen. Op dit moment kunnen alleen burgers gebruik maken van deze mogelijkheid. Maar in de toekomst kunnen ook zakelijke belastingen betaald worden met iDEAL.

Je kunt iDEAL gebruiken voor het betalen van het volledige bedrag van een aanslag. Je kunt er geen termijnbetalingen van een betalingsregeling mee betalen.

Voordelen van betalen met iDEAL

  • Betalen via je eigen bank in een veilige betaalomgeving.
  • Alle gegevens zoals bijvoorbeeld het betalingskenmerk worden ingevuld. Je weet dus zeker dat een betaling direct en met het juiste kenmerk wordt verwerkt.
  • Het is voor veel mensen eenvoudiger en sneller.
  • Betaalgemak: het bedrag is inclusief eventuele invorderingsrente en kosten. Je hoeft die niet handmatig in te voeren. Dat scheelt tijd en maakt de kans op fouten kleiner.
  • Geen transactiekosten.

Het blijft mogelijk om gebruik te maken van de andere betaalmogelijkheden. Lees meer over betalen met iDEAL.

Belastingrentepercentage stijgt

Het belastingrentepercentage voor de btw, overdrachtsbelasting en overige belastingen stijgt per 1 juli 2023 van 4% naar 6%.

Er is nog geen besluit genomen over de hoogte van het percentage van de belastingrente voor de vennootschapsbelasting en de bronbelasting.