Nieuwsarchief

Je voorlopige aanslag controleren; voorkom belastingrente door een (aanvullende) voorlopige aanslag

  Inmiddels heb je mogelijk de voorlopige aanslag inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting 2022/2023 ontvangen. In december en januari verstuurd de Belastingdienst de voorlopige aanslagen. Belangrijk is dat je het belastbaar bedrag goed controleert en wanneer nodig contact met ons opneemt; dan kunnen wij de fiscus verzoeken om een aanvullende aanslag op te leggen. Belastingrente De belastingrente voor de…

Niet elke sector profiteert van economische groei

  De economische vooruitzichten voor Nederland zijn in het algemeen positief en daar profiteren met name de handel en de horeca van. Maar niet elke sector profiteert van de economische groei. De bouwsector krijgt juist last van een dip in de nieuwbouw en de uitzendbranche ervaart een dalende vraag. Economen van de Rabobank verwachten een…

Een op elf zzp’ers fraudeerde bij belastingaangifte

  Een deel van de zelfstandigen neemt het niet zo nauw met de regels bij de belastingaangifte. Eén op de elf zzp’ers fraudeerde in het verleden weleens bij de aangifte inkomstenbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van financeplatform Boekhouder.nl. Van de vierhonderd ondervraagde zzp’ers antwoordde negen procent “ja” op de stelling “Ik heb weleens bewust een factuur niet opgegeven…

50% vergrijpboete voor niet opgeven contante stortingen dga

  Een dga die ten laste van zijn bv contante bedragen op zijn privérekening stort zonder dit administratief te verwerken, riskeert een vergrijpboete. Een man is enig aandeelhouder en bestuurder van een holding, die 50% van de aandelen in een bv houdt. De holding bestuurt deze bv samen met een de holding van een andere…

Veel ondernemers verwachten weer prijsstijgingen

  Veel Nederlandse ondernemers voorzien verdere prijsstijgingen, vooral binnen de bouw en de dienstverlening. Tegelijkertijd geeft iets meer dan de helft van de ondernemers aan kostenstijgingen niet of nauwelijks te kunnen doorberekenen aan hun klanten. Ondernemers kregen de afgelopen jaren te maken met prijsstijgingen van onder andere energie en grondstoffen. In hoeverre ze de gestegen…

Ministerie van EZK voert aantal wijzigingen door per begin 2024

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voert een aantal veranderingen in regels en wetten door, die begin 2024 ingaan. Zo kan een bv straks online worden opgericht en wordt de Omgevingswet van kracht. De regels voor online bescherming van consumenten worden aangescherpt. Ook wijzigt de lijst van duurzame investeringen die in aanmerking komen…

Merendeel ondernemers is onverzekerd bij ziekte

  Het grootste deel van de Nederlandse ondernemers is niet verzekerd tegen inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ook kan 52 procent het niet langer dan drie maanden uithouden zonder inkomen. Dat staat in de Kleinbedrijf (KB) Index, een onderzoek van de Hogeschool Utrecht, microfinancier Qredits en ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL). Het gaat volgens het onderzoek…

RVO wil zaken voor ondernemers simpeler en aantrekkelijker maken

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) noemt het geheel aan overheidsregels, wetten en programma’s te omvangrijk en te complex, door de stapeling van politieke wensen en beleid. De politiek vergeet bij plannen vaak de uitvoerbaarheid, aldus de uitvoeringsorganisatie. Het moet simpeler, stelt de RVO in haar uitgave Stand van RVO van 2023. Daarin schetst de…

Geld voor scholing blijft op de plank liggen volgens werkgevers

  Werknemers gebruiken een groot deel van de beschikbare opleidingsbudgetten niet. In totaal laten Nederlandse werknemers jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro opleidingsgeld liggen, tot wel 45 procent van de jaarlijkse budgetten. Voor het gros van de 8,1 miljoen werkenden wordt jaarlijks gemiddeld 700 euro door werkgevers beschikbaar gesteld om uit te geven aan scholing….